Stutteri Bakkehave
Shetland - Connemara
Shetlandspony           Shetlandpony      Waulkmill               Waulkmill Maclaren  shetlænder til salg www.shetlandpony www.shetlandpony

Tlf. (+45) 48280456
 

 

 

 

Index/Home
Stutteriet/Location
News
Hopper/Mares

Hingste/Stallions
Jumbaldi-Special
Maclaren Babies
Maclaren Showresults

Plage/Youngsters

Føl/Foals
Vallakker/Geldings
Connemara

Information/For sale

Læsestof/Reading

Link
Rudi´s Photos

Photos

Bakkehave Shetland Show
Cats&Dogs


 


 

 

 

 

© Pernille Sønnichsen

 

"Be carefull instead of trying to sort out the mess later"

Et intelligent statement fra den irske connemara-avl.

Blå øjne - BEC - Blue eyed cream.

Er det den pris vi vil betale for modeluner?


Jeg mener klart nej. De hører ikke til i vores avlsforbund. Blå øjne kan med omtanke og et fornuftigt avlsprogram undgås.

 

Jeg har via dyrlæge Gerry Bogaard, New York, USA fået en hel del materiale om BEC. Der er mange meninger om BEC, men hos Gerry Bogaard er der ingen tvivl, de blå øjne er uønskede ikke mindst af hensyn til dyrevelfærden. Det er der rigig mange der er uenige i, især tilhængerne af de blå øjne.
I 1966 forbød man BEC (blue eyed cream) i connemara avlen i Irland. Det havde længe været et problem for avlerne, at enkelte ponyer havde dårligt syn, som førte til rideulykker. Snart 40 års avlsarbejde uden BEC ponyer var endelig ved at bære frugt og irenes råd til andre connemara opdrættere som ikke ønsker at følge moderlandets regler er: "Be carefull instead of trying to sort out the mess later". Desværre er de blå øjne igen blevet populære.
Der er udført en del videnskabeligt materiale på heste med blå øjne, men langt mere på mennesker med hypopigmentering  (nedsat pigmentering) og albinisme. (BEC heste er ikke albinoer, men har en nedsat mængde af pigment,  ikke kun i øjet men også i huden). Dyrlæge Gerry Bogaard finder mange af problemstillingerne ens hos mennesker og dyr. Hans oplysninger er stærkt nedkogt disse:
Blå øjne er som oftest hypopigmenterede, hvilket tillader for meget lys at passere gennem øjet. Foruden problemer med øget lysfølsomhed, giver det problemere med omstilling fra mørke til lys, lysskader på nethinden, og endvidere er der problemer med beskeder fra øjet til hjernen, da melaninet (farvestoffet) spiller en stor rolle for videregivelse af informationer til hjernen. Øjnene samarbejder ofte ikke ret godt, der er ufrivillige øjenbevægelser, skelen og "dovne øjne", halvlukkede øjne og konstant tåreflåd. Hvis det ikke skulle være nok, så ses der en øget hyppighed af solskoldninger hos både heste og mennesker med nedsat pigmentering. Hos mennesker ses også en øget hyppighed af hudkræft. Det er selvfølgelig ikke det store problem i de nordiske egne, men det understreger problematikken.
Dyrlæge Bogaard har i sit store arbejde med BEC modtaget informationer fra hesteejere i hele verden, som har problemer med BEC dyr. Ikke kun connemara, men også welsh, quarterhorses og andre amerikanske racer. Historierne er meget enslydende, dyrene går ind i ting, har tåreflåd og står ofte med halvt lukkede øjne og fungerer ofte dårligt i lys/skygge situationer. Der er dog eksempler på køreponyer der klarer sig udmærket, men ejeren mener det er p.g.a. skyklapperne. Enkelte hesteejere giver deres dyr en slags solbriller på og andre er nødt til at smøre hesten ind i faktorcreme grundet øget lysfølsomhed.

En anden ikke uvæstenlig vinkel er, at dyr i naturen med pigmenteringsforstyrrelser går til. De overlever ikke ret lang tid. Enkelte steder dyrker man de blåøjende hvide løver og tigre, men de er jo også øverst i fødekæden.

 

Jeg har indhentet materiale fra bla.
DVM Gerry Bogaard NY, USA
MD Khalid Hasanee, ophthamolog i Canada
National org. for albinism and hypopigmentation USA
 
I shetlandsavlen vil det kunne give problemer, hvis man ikke tænker sig om. Det er vigtigt at undersøge flere generationer bagud, når man anvender ponyer med fortyndingsgener i avlen. Avler man helt kritikløst, står man en dag med en albino og så har vi fået endnu en øjenfarve at tage stilling til. Jeg er en håndfuld gange blevet bedt om at undersøge afstamningen på en pony mange generationer bagud i de engelske stambøger af ansvarlige avlere, der med en palomino i stalden ikke ønsker en overraskelse ved at bedække forkert.
Avl med BEC kan i aller værste fald skade dyrevelfærden og det mener jeg ikke er etisk forsvarligt, desuden ser jeg ingen grund til at ødelægge mange års avlsarbejde.

Mange dommere og dyrlæger anser BEC som et sygdomsbillede hos hesten.

Hos vores engelske moderforbund The Shetland Pony Stud Book Society står " eyes should
be dark". Jeg mener ikke, at den blå farve man finder hos BEC på nogen måde er mørk.