Shetlandpony.dk er ikke længere tilgængelig her. Prøv shetlandspony.dk i stedet.

Shetlandsponyen - lille men intelligent

Shetlandsponyen er en hårdfør, intelligent og stærk race, som har sin oprindelse på Shetlandsøerne - en øgruppe nordøst for Skotland.

Og der er flere gode grunde til at få sig en

En Shetlandspony - som i hesteverdenen ofte bare går under navnet "Shetter" - bliver som fuldvoksen 107 centimeter høj, og på grund af dens lille størrelse blev racen i midten af 1800-tallet brugt til at afløse de børn, som på det tidspunkt fik forbud mod at arbejde i kulminerne. Mange Shetlandsponyer brugte dengang det meste af deres liv som mineheste under jorden, hvor de blev brugt til at trække vogne med kul. I dag benyttes Shetlandsponyer primært som køre- og rideheste.

Shetlandsponyen er intelligent og har som udgangspunkt et roligt og fredeligt gemyt. Men de kan dog også være bidske og egenrådige, hvis der ikke bliver trænet med dem. Shetlandsponyen findes i mange farver - lige fra sort, hvid og grå til cremefarvet.

Populær i Storbritannien

Racen er især udbredt i Storbritannien, men er også populær i USA, hvor man desuden - ved hjælp af ponytypen Hackney - har fremavlet en særlig type af Shetlandsponyen - som går under navnet Amerikansk Shetland. Denne race er en anelse højere, og kroppen fremstår lidt mere elegant end den oprindelige udgave af Shetlandsponyen.

Også i Danmark er der en pæn bestand af Shetlandsponyer. Her i landet er det Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark, der står for at registrere hestene og afholde arrangementer og kåringer.

Det står ikke helt klart, hvornår den første Shetlandspony kom til Danmark, men de første heste i landet af denne race kan spores tilbage til 1950'erne. Avlsforeningen for Sheltlandsponyer i Danmark blev stiftet i 1968.