Stutteri Bakkehave
Shetland - Connemara
Shetlandspony           Shetlandpony      Waulkmill               Waulkmill Maclaren  shetlænder til salg www.shetlandpony www.shetlandpony

Tlf. (+45) 48280456
 

 

 

 

Index/Home
Stutteriet/Location
News
Hopper/Mares

Hingste/Stallions
Jumbaldi-Special
Maclaren Babies
Maclaren Showresults

Plage/Youngsters

Føl/Foals
Vallakker/Geldings
Connemara

Information/For sale

Læsestof/Reading

Link
Rudi´s Photos

Photos

Bakkehave Shetland Show
Cats&Dogs


 


 

 

 

 

© Pernille Sønnichsen

                                                                                     
                                                 Læsestof

Blue eyed cream

Hovpleje  - Desværre et meget kontroversielt emne. En shetlænder kræver nøjagtig den samme omsorg for sine hove, som enhver anden hest, derfor er al beskæring, rådgivning og evt. sygebeslag overladt til vores autoriserede smed i tæt samarbejde med vores dyrlæge.

Tænder - en opgave for dyrlægen, evt. i samarbejde med faguddannet hestetandplejer.

Her vil jeg berette lidt om egne erfaringer med billeder og tekst. Det første indlæg er fra december 2006.

December er lig med tandeftersyn og almen sundhedsundersøgelse af vores ponyer og heste.
Enkelte får ordnet tænder halvårligt grundet alder eller forkert slid. Min ridehest har en smule bølgebid og danner derfor tandkroge, et par af de ældre ponyer har tendens til tandspidser og gamle Goliat på snart 26 år, har på det seneste fået trukket nogle tænder ud grundet tandrodsbetændelse. Alle disse skavanker er årsag til nedsat trivsel, dårlig udnyttelse af foderet og ikke mindst smerter.
Jævnlige tandeftersyn er desværre stadig en overset del af hvad der hører med til anstændig pasning og pleje af ponyerne. Goliat havde brug for akut hjælp, da han 5 dage før dyrlægen havde planlagt at komme, ikke ville spise op og var i dårligt humør.


Her ses årsagen ganske tydeligt. Den røde del af roden er sund og rask og er fint forbundet med det omliggende væv. Til venstre er det raske væv gået til grunde og denne del af tanden sidder ikke længere fast. En del af roden er opløst og der er betændelse.


Tanden under den betændte del af roden er flækket, hvilket ikke er usædvanligt hos et dyr i den alder.
Der behandles med antibiotica og smertestillende i 6 dage. Allerede samme aften kom ædelysten tilbage og menuen stod på varm Irish Mash, opblødt valset havre og revne gulerødder et par dage. Derefter kunne vi gradvist gå tilbage til hans normale foder, som er sammensat efter en ældre herres behov.

Problemet har naturligvis været under opsejling et stykke tid, men det viser sig først når ubehaget er så stort, at ædelysten påvirkes. Når han normalt tømmer sin krybbe morgen, middag og aften, er der tydeligvis noget galt. Det kan ikke siges ofte nok: Alle heste/ponyer bør efterses mindst 1 gang om året.

 

 

Vi kan anbefale, at man læser følgende bøger, hvis man har interesse for den klassiske shetlandspony funderet på engelsk/skotsk blod.

 

   Alt om shetlandsponyen af Troels Dalberg, køb den her www.shetlandponybook.com
 

Valerie Russell          Shetland Ponies  - Waulkmill Maclaren pryder forsiden og er beskrevet i bogen.

 

Anna Hodson                      The Shetland Pony

Maurice Cox                        The Shetland Pony  (findes kun som antikvariat)

A Century of Shetlands     udgivet af The Shetland Pony Stud-book Society

Margaret Hunter                 Shetland Ponies from Shetland

Disse bøger giver glimrende indsigt i racens historie og hvorfor den ser ud som den gør. De fortæller i rigt mål om de gamle engelske/skotske stutterier, som er grundlaget for det materiale vi har i dag. Et materiale vi skal værne om og ikke ødelægge. Der kan være mange faldgruber når der går mode i tingene og det kan være uhyre vanskeligt at genoprette det ødelagte. To af vores forbilleder "Harviestoun Pixie"(4727) og "Harviestoun Pat"(5296) er efter vores mening stadig dejlige ponyer. Det er jo egentlig tankevækkende  - at ponyer avlet for mere end 70 år siden (Pixie) stadig med sikkerhed ville være ønsket i avlen i dag. Standarden, sat af moderlandet i 1890, er heldigvis stadig den samme og alligevel er det så svært og udfordrende at lave den perfekte pony.

En anden meget flot bog er:

Dorothee Dahl                        Shetland Ponys

Bogen er meget smukt illustreret  bl.a. med billeder af vores ponyer Skovlundens Scarlett og Skovlundens Jessica. Den viser at shetlænderen er et meget alsidigt brugsdyr. Da bogen er tysk indeholder den prikkede shetlændere, så vidt er vi da heldigvis ikke kommet endnu i vores avlsforbund. Der er vældig gode afsnit om pleje og sygdom og forfatteren gør meget klart, at selvom shetlænderen er en natur race, skal den selvfølgelig have opfyldt sine basale behov.

 

Marshwood and Glentness Stud af Dougal W.H. Dick  -  et imponerende værk om de meget betydelige Marshwood-ponyer. Er man interesseret i den klassiske type, historie, avlsarbejde og de skotske linier, er denne bog et "must".  Hos os er det blevet et uundværligt opslagsværk.

 

Transy - The first 100 years ligeledes af Dougal W.H. Dick er en meget spændende bog om konstant og solidt avlsarbejde, ponyens brug og vilkår gennem tiderne, dommerarbejde og samarbejde med andre klassiske stutterier. Bogen er flot illustreret med billeder fra bl.a. den første tid på Transy.

______________________________________________________________________________________________________________________________________