December

Glædelig Jul - Juullimi Pilluarit - Feliz Navidad - Merry Christmas - Buon Natale - Frohe Weihnachten.


Julestemning i Svaneke

Julen nærmer sig og vi tog en afstikker til Bornholm for at dovne sammen med Mr. Slim og Juno-Baby. Hundene er vist ved at skrive en vovse-guide om Bornholms bedste hoteller for 4-benede. Hotel Siemsens Gård i Svaneke blev omdøbt til Slimsen´s Gård og hundene havde en fest med at drøne rundt på gangene, da vi var de eneste gæster på hotellet. Vi fik besøgt Ane og Myreby og fik et fint juletræ med hjem fra Almindingen. Der er hermed skabt en ny tradition for hunde-juleferie på Bornholm.


Efter en tur på Hammershus, skulle kurven afprøves og den fik efter alt at dømme 6 kødben.

Inden vi drog øst på, havde gamle Goliat været på hospitalet for at få endoskoperet spiserør og mavesæk. Han har haft problemer med høet, men heldigvis var det kun en tand der gav problemer. Henrik gav ham flere gode år at leve i og det var nok den bedste julegave vi kunne få.Vinterstemning

 

17/11  Nu må det vist være tid til en mindre opdatering om livets gang i Gunderød.

I går ankom Michak´s Pirelli, som skal gå i skovbørnehave med Candyman. De har fået bygget egen løsdrift med tilhørende fold og skovstykke, hvor de skal tilbringe de næste par år. Tålmodige Maclaren er ansat som pædagog i en kortere periode.


Det forlyder fra Kylensten, at Piphans er blevet far til et kuld hvide kyllinger. Foto: Lennart Pedersen


Troels har passet farmen, mens jeg har ferieret og nydt valgstemning i New York City. Alle dyr har fået femstjernet pasning, så jeg tror jeg drager vest på snarest muligt.


I mit fravær blev Steiff efter aftale opstaldet hos os på ubestemt tid, da hans "mor" er flyttet til Sydafrika. Steiff er født i Tyskland i 1960 og skal bo i vores stue indtil vi evt. bringer ham med til Pretoria.

----------------------------

Photos by Rudi van Aarde
 

 


Foto: Rudi van Aarde
26/9  Det er en stille tid på året, så det er småt med opdateringer, men nogle skønne dyrebilleder er på vej. Vores gode Sydafrikanske ven Rudi, har været forbi med sit kamera og det er der kommet nogle dejlige billeder ud af. Det "Afrikanske Wildlife" var for en stund skiftet ud med ponyer, høns og katte.

 


DK Dushara Ukuhitti FD LO 146693
(Et mere mundret navn er i støbeskeen)

Vi har fået endnu en mis i husholdningen og jeg har lovet, at det bliver den sidste. Ukuhitti er lige som Victor en Abyssinier variant, men er sort-silver. Han kommer fra samme opdrætter og har afsluttet sin karriere som avlshan med blot et enkelt kuld. I katteavlen bruger man i stor udstrækning de samme principper som i hesteavl, men resultaterne kommer en hel del hurtigere. Derfor vil den seriøse opdrætter kastrere sine hanner, når man har opnået den kvalitet man ønsker. Vi håber at se hans killinger på udstilling til november i år.

Her i eftermiddag skal vi køre vores finske gæst ind til Lunden, hvor hun senere i aften vil tage den lange tur tilbage til Finland med et Maclaren føl i maven.

Tillykke til Familien Vihrs med Muri Mac Princess, som blev reserve B.I.S. på Fyn. Vi havde desværre ikke mulighed for selv at deltage i år.

 


13/9  Lille Candyman og Maclaren hygger sig i det dejlige vejr. De har meget stor glæde af hinanden.


Henning er ved at gøre klar til at udvide de to hingstefolde så de kommer helt op til huset. Det giver mere plads til ponyerne i vintermånederne og havearbejdet reduceres til et minimum i samme ombæring.


Det betyder også at hønsene skal holde flyttedag, men deres gamle stråtag bevares. Jumbo følger interesseret med.

Store Hestedag 6.-7. September

Vejret trodsede prognoserne og vi fik et føl - og plagskue i solskin. Vi havde ellers fyldt bilen op med regntøj og gummistøvler.
Vi havde valgt at tage Juniana og Honeydew med, da de to ponyer pt. er de mest harmoniske af vores ungdyr.  Juniana var i ringen med 12 dejlige 1-års hoppeplage og blev bedømt til 38 point med 9 i type. Det blev til en placering som nr. 6 og det er vi fuldt tilfredse med. Dommere var: Jette Møller Sørensen og Bent Christensen.


Bakkehaves Juniana fik 38 point. I baggrunden ses dommeren med favnen fuld af rosetter.

I den anden ring gik det knap så godt. Efter at have fulgt to hold hingsteføl og et hold hoppeføl, stod det klart, at der blev givet "svenske point". Med enkelte undtagelser lå pointene usædvanlig lavt og føllene blev efter vores mening dømt alt for hårdt. Honeydew opnåede  meget skuffende kun 35 point og stod som nr. 6 af 10. Hun havde på dagen  tilsyneladende et problem med sin bagbensbevægelse og det må vi naturligvis tage til efterretning. Det er ikke noget vi selv har observeret hverken på folden og heller ikke i træningen af hende. I så fald var hun selvfølgelig blevet hjemme. Dommre i denne klasse var: Jane Lund og Madeleine Bechmann (S).


Honeydew opførte sig perfekt og fik sig en velfortjent tår mælk.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 20/8 Nu er scanneren pakket sammen for i år og de sidste to bedækningshopper bliver hentet en af dagene.

Via jungletrommerne kan vi forstå, at der har været en del "misforståelser" omkring Maclaren´s fertilitet. Hvis det ellers kan interessere nogen, så kom der 5 føl i år ud af 8 planlagte. Det må vel siges at være ok - for en 20-årig herre -  med den elendige sommer og de manglende og uregelmæssige brunster der prægede sidste sæson hos os. I år har han bedækket 9 hopper. Syv er scannet drægtige, en er ikke scannet og en enkelt er ikke kommet i fol grundet et gynækologisk problem, som vores dyrlæge kunne diagnosticere helt præcist ved årets sidste scanning. Dermed skulle al snik-snak gerne være manet i jorden.

Farmer forbliver hingst vinteren over og kommer hjem nu hvor bedækningssæsonen er overstået. Det vurderes at han har 10-15% chance for at få sædproduktionen i gang igen og skal derfor undersøges endnu engang til foråret.

     

 

6/8  Idag har vi haft besøg fra Sverige og Skotland. Bluemull havde i den forgangne weekend haft deres årlige shetlands-arrangement, som vi desværre ikke kunne deltage i. Heldigvis fik Hans og Marta den geniale ide, at køre ned til os sammen med Jane og Simon Barry, som har Kinkell Stud i Skotland. Det blev til en en dejlig dag, hvor vi fik set på ponyerne og smagt forskellige danske frokost-specialiteter. Det er altid sundt at få kigget på ungdyrene med nye og kyndige øjne.

Today we had a lovely visit from Bluemull Stud, Sweden and Kinkell Stud, Scotland. Hans, Marta, Jane and Simon drove all the long way down, to visit us and the ponies. We had a great day and really enjoyed having our youngsters evaluated by skilled eyes.


Simon, Jane, Marta, Hans og Julietta, som rigtig forstod at indynde sig.
Julietta wanted to make a good impression, which she fortunately did.


Marta læser op fra det tyske katalog og Jane studerer kåringskataloget fra juli.
Marta and Jane studying catalogues.

En alt for kort dag blev afsluttet med kaffe, the og kage - en lang køretur tilbage til Borgstena lå forude. Vi var meget glade for at I ville tage den lange tur frem og tilbage for at besøge os og se/gense ponyerne.

More time together would have been much preferred, but thank you so much for visiting us. It was a great pleasure having you here.

 

5/8  Vi har haft besøg af Birthe og Henning, som medbragte Skovlundens Jolly med et Moliere-føl i maven. Foruden deres egne hopper fik de også nyt avlsmateriale med hjem. Det er en stor ære for os at kunne sende Bakkehaves Piphans Junior til Fyn, hvor han skal indgå i Hennings avlsprogram. Piphans er 3. generation af Bakkehave Dværg-Orpington og han går en spændende fremtid i møde. Vi fik til gengæld nyt blod ind, via en ny skimlet hane som vi straks har døbt Henning. Med sig havde hanen 3 unge høns i samme flotte kulør.


Bakkehaves Piphans Junior er flyttet til Stutteri Kylensten.


Hanen "Henning"  og hans unge piger er flyttet til Bakkehave.

July

International Shetland Pony Games 2008
25. - 27. July  Landgestüt Redefin - Germany


Opening Ceremony -  Friday.

Showet blev afholdt på det gamle "Landgestüt" i Redefin, som ligger i det tidligere Østtyskland i Mecklenburg Vorpommeren.
The show took place at a National Stud in the former East Germany in Mecklenburg Vorpommeren

Vi havde nok forventet lidt mere tysk grundighed og "ordnung muss sein", men det var der ikke meget af. Vi har været til mange ridestævner, Hannoveraner- og Trakehner-kåringer i Tyskland og har altid været imponeret over afviklingen af disse.
Staldforholdende var for vores vedkommende fine, men der var mangel på information og meget unødig ventetid i stegende hede.
Desuden var der alt for meget palaver om påklædning, piskelængde, farver og slips! Ikke særlig smart med den slags udmeldinger, når først man står på tysk grund.
Det ødelægger jo også mangfoldigheden, når så mange nationer er samlet for at vise og nyde ponyerne.
Positivt var det dog, at en veterinær indsynede dyrene.

We had expected somewhat more concerning level of information and organizing ability, as we were on German ground. We have attended many equestrian events in Germany, and they have always  been very well organized. Our stabel facilities were fine and it was comforting how the veterinary took good care of the inspection of the ponies upon arrival. On the other hand, it was annoying to discuss dresscode, tie or no tie and lenght of stick.
Variation is nice and inspirering, uniformity is certainly not.


Sambuca was judged by Herr F. Solle, Frau M. Beckmann and Herr G.J. Jaspersen.

Vi havde valgt at tage Bakkehaves Sambuca med. Hun var i et lille hold med tre tyske og en hollandsk pony. Hun gik næstsidst, men fik dog en sølvroset.
Sambuca was second last in a class with very big German and Dutch ponies.


Det er svært at tage billeder, når man har to ponyer og en labrador med, men her er vores smukke hoppe, som gjorde en fin indsats i ringen. Hun forsvinder, som medium, lidt blandt de meget store standard-hopper, men vi elsker hende og det er trods alt afstamningen og kåringsresultatet der har betydning for os. Den kære "Major Cox" ville rotere, hvis han havde oplevet at en shetlandspony nu ses som for lille hvis den er under 100 cm. Med disse kæmper mistes ofte, efter vores mening, den rigtige type og det elskede shetlandsudtryk. Men nogle kan tilsyneladende ikke få dem store nok. Disse burde overveje at avle f.eks. de dejlige New Forest ponyer - ikk'?
She did very well in the ring and was rewarded with silver. She is to us still the same fine pony and after all breeding and assessmenet-results counts more by the end of the day. It is sad that the true "Cox-size" is no longer in fashion. The very up to max size ponies often, in our opinion, lacks the true type and expression of a Shetland.


To små primadonnaer - ponyerne altså!
Two little primadonnas - the ponies of course!Dejlige Morillo af Nørvang - der forsøges vist at få opsnuset lidt information om hvor og hvornår.
Wonderfull Morillo af Nørvang - trying to get a bit of info about where and when - not an easy task!!!


Troels, Anthon og Sebastian valgte at vende ryggen til ringen.
Troels, Anthon and Sebastian takes no interest in what is going on inside the ring.


Vores svenske venner bød på tiltrængte forfriskninger og hyggesnak. Fint initiativ!
Our Swedish friends had a fine stand offering drink and fresh fruit. Great initiative.
... and thank you!!!


Jumbaldi was judged by: Herr V. Hofmeister, Frau E. Enemark (DEN) and Frau A. Pajanen.


Bakkehaves Jumbaldi venter på at komme i ilden.
Bakkehaves Jumbaldi waiting to enter the firing line.


Han gik rigtig fint og blev nr. 2 af ni deltagende ponyer.
He did well and was second of 9 ponies.


Tilbage i den skyggefulde stald med den lille gule roset, som repræsenterer guld.
Back in the shady stable with his small yellow rosette representing gold.


Show at the opening, friday.


Sambuca bedømmes i de smukke, men for ponyerne noget trange omgivelser.
Sambuca in the very pretty but also very narrow surroundings.

Vi kan se tilbage på et par dage, hvor vi hyggede blandt venner fra ind- og udland. Bedømmelserne skal man nok ikke lægge alt for meget i ved disse internationale begivenheder. Der var mange danske ponyer der klarede sig meget flot, men der var sandelig også en hel del som bestemt ikke hørte hjemme langt nede i rækkerne og slet ikke i bronzeafdelingen. Vores hjemlige kårings - og skue resultater må man vist også se helt bort fra i denne sammenhæng. Men pyt med det, for som en dygtig skotsk dommer sagde til mig i Halmstad i 2006: "Dette er kompromisernes holdeplads" og det er jo ganske vist. Der er mange hensyn at tage, der er meget store typeforskelle og så går der nok også lidt politik i den.
Det havde været en fordel om man kendte nationaliteten på de enkelte dommere, da det havde lettet lidt på forståelsen af placeringerne.

Vi valgte at køre hjem allerede lørdag og kom hjem ved midnatstid med 2 dejlige hjemmelavede ponyer som er lige så gode, som da vi kørte hjemmefra i fredags.

A weekend among friends from home and abroad. Fortunately some of the Danish ponies did very well, but some of them did not deserve to be placed far down the line and certainly not to achieve bronze. We have to bear in mind what an exellent Scottish judge said to me in Halmstad 2006. " This is a matter of compromises - all the way", which is true. We have guite a variation of type in the different countries and many aspects has to be taken into consideration.
It would have been an advantage to be familiar with the nationalities of the judges. It might have been helpful in understanding the results.

We chose to leave Saturday and brought home the same two lovely ponies we came with.

____________________________________________________

22/7 Vi har modtaget trist nyt fra Finland. Denne lille fyr efter Waulkmill Maclaren, var født alt for tidligt og havde desuden en stærk mislyd på hjertet. Det blev derfor besluttet at han skulle have fred. Vi havde håbet og troet på at han ville klare den, da han så så fin ud. Vores tanker går til Sarita, som har gjort sig stor umage i sit avlsarbejde og passer sine ponyer efter alle kunstens regler. Sidste år mistede hun en Maclarendatter i en vanskelig foling. Vi håber at Andrea´s kåring og hendes drægtighed ved Maclaren kan være til en smule trøst.

22/7 We have received sad news from Finland. This tiny little colt by Maclaren was premature and born with a heartcondition. It was wisely decided to put him to sleep. We feel so sorry for Sarita, who has put so much effort into her breeding and takes the best possible care for her ponies. We honestly hope that Andrea´s splendid assessment-relsult and her future Maclaren foal will relieve the sorrow just a little bit.

 

 

22/7 Der flytter snart en ny pony ind på stutteriet og vi siger farvel til Waulkmill Honesty.


Normalt kunne vi ikke drømme om, at sælge en import, da ponyen er købt med omtanke og avl for øje. Omstændighederne omkring Waulkmill Farmer, har gjort, at vi får hans 2-årige datter Waulkmill Honour ind i stutteriet. Hun er helsøster til Honesty og da moderen til disse to dejlige piger "Mill of Towie Holly" også står her, kan vi stadig komme videre med H-linien og endda beholde lidt af Farmer.

En brun hoppe med prima afstamning har været et stort ønske hos Line Laugesen, Stutteri Gyldenlunden. Udsigterne til at få et Bakkehave afkom kan jo være lidt lange, så Honesty var et naturligt valg da muligheden bød sig. Line er en meget samvittighedsfuld avler og vi er meget enige i udvælgelse af blodlinier og hingstemateriale. Ponyerne bliver passet optimalt og bliver vist dygtigt frem, så vi overlader med sindsro vores lille prinsesse til Line.

Line har gået i Inge Rasmussens strenge skole fra barns ben og har suget en masse viden til sig om avlsarbejde og fremvisning. Vi håber Honesty med tiden vil blive til gavn og glæde på Stutteri  Gyldenlunden. Det vil også være her hun fremover kan følges.

 

21/7 Knap har vi pakket ud før hverdagen melder sig. Dyrlægen stod her kl.9 og skulle give Jumbo det halvårlige tandeftersyn. Candyfloss skulle scannes og havde heldigvis kun et enkelt føl i maven denne gang. Nu kan vi koncentrerer os om den kommende weekend i Tyskland, hvor vi igen har valgt at tage Jumbo og Sambuca med. Vi vil ved sådanne lejligheder kun fremvise egen avl, da det for os er det det hele handler om.  Jamilah har stadig fremtiden for sig og det var lidt svært at se hvordan vores ungdyr ville tage sig ud allerede i april måned hvor vi skulle tilmelde.

20/7 Hoppekåring i Ringsted


Jamilah til eksamen - en hoppe i positiv udvikling.

Det absolut vigtigste resultat for os i dag, var bedømmelsen af vores egen avl. Vi vovede pelsen og fremstillede Bakkehaves Jamilah, som kun er 3 år gammel. Hun har hidtil kun fået pæne ord med på vejen, dog med et par enkelte undtagelser. Hun har nu været fremstillet 13 gange og har været bedømt af mange forskellige dommere, så det var spændende at se hvad Mrs. Tindale og Mrs. Wilson mente om hende.
Jamilah blev tildelt 41 point og fik en vældig god beskrivelse, som bestemt kun kan anspore os til at stille hende igen, når hun er udvokset.

Det er en stor glæde, at fremstille egen avl og det kan på ingen måde sammenlignes med indkøb.


Bakkehaves Jamilah 2/5 med 41 point

Lånte fjer!

Med var også Mill of Towie Holly, som er en dame og rutineret showpony af ældre dato. Med 3 afkom i landet, skulle hun selvfølgelig kåres her, da man desværre stadig ikke afholder hoppekåringer i moderlandet. Hun havde Bakkehaves Honeydew e. Waulkmill Maclaren ved siden.
Holly var alene i sin veteranklasse og blev tildelt 43 point. Det var vi selvfølgelig ovenud tilfredse med og det var meget positivt at høre dommernes kyndige beskrivelse og bedømmelse af en ældre hoppe med mange folinger på bagen. Al æren for denne hoppe, må dog selvfølgelig gå til hendes opdrætter
Mrs. M.Stewart, Aberdeenshire, Skotland og hendes tidligere ejer Mrs. Roweena Provan, som har passet godt på hende i mange år på Waulkmill. Holly har gjort det vældig godt i sit hjemland og vi håber vi kan fortsætte i samme gode stil. At købe ind er jo ingen sag, men at holde kvaliteten det er straks en ganske anden opgave.


Veteranen "Mill of Towie Holly", hendes datter "Bakkehaves Honeydew "og "Lille Mille" på vej hjem efter en meget lang dag.


Sarita´s Stor-Knuts Andrea Gail

Finske Stor-Knuts Andrea Gail har været til bedækning hos Waulkmill Maclaren og hendes ejer Sarita Poikolainen ville gerne have hende kåret af UK dommere, når muligheden var til stede. Hun kan således rejse hjem med 43 point, et dansk stambogsnr. og et føl i maven.

 

En god dag med meget grundige dommere, som konstant havde fokus på den enkelte pony. De gjorde sig vældig umage og arbejdede meget koncentreret og imponerende. Til denne kåring var det vores opfattelse, at der var lagt en helt klar linie fra dommernes side. Dommerne var til tider noget rundhåndede og kunne efter vores smag godt have brugt skalaen lidt mere. Det er dog petitesser i den store sammenhæng. Dejligt var det også, at overvægt blev påtalt. Der har længe været en tendens til at honorere fedme, både på skuer og til kåringer. Det er kedeligt at se ungdyr bære rundt på al for mange overflødige kilo og usundt og vækst-forstyrrende er det jo også. Vi håber sandelig, at disse to dommere og deres kloge kommentarer kan være medvirkende til at rette op på denne misforståelse.


Der er stadig utrolig mange importer - vi havde selv en med - men det er nu lidt trist alligevel. Vi har rigtig mange gode ponyer, som er avlet her i landet og heldigvis var de også tilstede i dag. Tillykke til Skovbakkegård, Markeslevgård og Stjernen, som heldigvis stod meget stærkt med egen avl.

 

4. - 6. Juli Bornholms Dyrskue

Dette er vores 5. dyrskue på klippeøen og vi havde valgt at tage Jamilah og Julietta med.

Hundene var også med og havde en dejlig tur med mange gode oplevelser - især Bornholmsk Soft-ice.

Shetlænderne havde et særdeles flot skue. Dels var de talrige i år og dels blev der givet flotte point.

Vi blev i år dømt af duoen Hanne & Pernille Bjerre, som har et vældig godt øje til fundament og type. Vores egne hopper viste sig fra deres bedste side. Desværre var de alene i deres klasser, men det gør nu ikke vores glæde mindre.


Bakkehaves Jamilah havde ikke lige tid til at blive fotograferet.

Jamilah fik den flotteste beskrivelse vi til dato har fået. Hun var perfekt gående og trak de sjældne 24 point og ærespræmie. Hun har mange flotte resultater bag sig, men at vi ligesom på Roskilde Dyrskue 2007, igen stod med 24 point - det var ret overvældende. Godt nok var vi på et mindre skue, men det luner ens avlerhjerte, at en hjemmelavet mini, kan gøre så stort et indtryk på to garvede dommere. Dog blev det bemærket at hun stadig ikke er fortrolig med at bære trense og det er hun bestemt heller ikke! Vi har næsten opgivet at finde en der passer hende, så hun lånte sin fars i anledningen af dyrskuet.

Kun 4 andre dyr blev tildelt de maksimale point - Oldenborg, Connemara, New Forest og Fjord.


Bakkehaves Julietta, som havde fældet helt af og lagt lidt mere på siden Roskilde.

Julietta fik en meget flot og i den grad konstruktiv beskrivelse, som netop understregede, at her har vi at gøre med en ung hoppe af den større type. Hun er stadig lidt smal og stram, men hun er jo kun 2 år. 23 point og ærespræmie - jubiiii.

Endvidere blev hun 2. af 10 deltagende hopper i konkurrencen på tværs af racerne om Årets 2-års.

Det blev også et godt skue for vores gamle veteran Møllegaards Vivaldi. Hans søn Aspera´s Lille Sol opnåede 23 point. Vi håber meget det kan anspore Lis til at fremstille ham til kåring igen. Jamilah er jo som bekendt også efter Vivaldi, så vi er faktisk ret stolte af den gamle dreng.


Ane havde sit Jumbaldi-barn med og han er en frisk lille fyr, som opførte sig vældig pænt.

Hoppernes beskrivelser er at finde på deres egne sider.

Se mere fra Solkinsøen her på Bornholm Special

June


21/6 - Porto Heli, Grækenland


Skønt og romantisk var det, da min gamle hestepige Liza  giftede sig i lørdags. Liza passede min dressurhest for mig i de glade 80´ere på Sportsrideskolen i Gentofte. Vi ses stadig så meget vi kan, selvom hun og Fanis til daglig bor i London.

For os blev dagen derpå lidt af et mareridt, da vi blev ringet op hjemmefra med besked om, at lille Honeydew skulle indlægges. Hun havde haft dyrlæge lørdag som kunne konstatere nedsat tarmfunktion og smerter. Hun blev behandlet og artede sig hurtigt. Desværre fik hun tilbagefald søndag og var meget dårlig med for høj puls, voldsomme smerter og stærkt udspilet bug.
Fra en lagune ved Middelhavet aftalte jeg operation med dyrlægen, da han ikke mente det var forsvarligt at fortsætte udelukkende med symptombehandling. For én gang skyld var jeg glad for min moblitelefon, som jeg ellers hader af et godt hjerte!

Honeydew og Holly blev afhentet og kørt til Helsinge Hestehospital, hvor vores dyrlæger kan benytte faciliteterne. Troels og jeg tøffede rundt i Porto Heli og kørte dobbelt espressoer ned i en lind strøm, mens vi ventede på at vores weekend hvert øjeblik kunne udvikle sig til en græsk tragedie.

Ved 19 tiden kom opkaldet og de havde heldigvis undladt at åbne hende. Tarmfunktionen var kommet igang af sig selv og det viste sig at være en banal  forstoppelse. Honeydew var meget træt, ville ikke drikke og vi var bestemt ikke i mål endnu. Hun havde selvfølgelig fået væske som en del af behandlingen og var ikke dehydreret. Vi aftalte at ringes ved mandag morgen, da situationen nu var langt mindre dramatisk. Kl. 22 blev der ringet igen og jeg blev iskold selvom temperaturen  var 30 grader. Dyrlægen kunne fortælle at føllet lige havde sparket ham, pattede lystigt og ellers fræsede rundt. Der var kommet enorme mængder af gødning og den lille var raskmeldt.

Det er meget svært at stille diagnoser på kolikramte føl, da undersøgelsesmulighederne er begrænsede. Derfor kan operation være sidste udvej for at få klarhed over hvad der er galt. En operation er altid en risikabel affære og står lidelserne mål med resultatet? Jeg har i min tid på KVL været med til mange mave/tarm-operationer og ved det kan gå begge veje. Selve operationen kan gå fint og alligevel tilstøder der ofte komplikationer bagefter. Heldigvis gik det ikke så galt denne gang.


Sommer & sol

Stor tak til Mette som passede hjemmefronten. Vores dyrlæger Henrik og Nicolai - Hørsholm Hestepraksis, som vi altid trygt overlader alle beslutninger til. Michelle - du er kanon! Uden dig havde det været et omfattende projekt at sidde i Grækenland og arrangere omgående ambulancekørsel.

-----------------------------------------------

 


18/5 - Dejlige Farmer er rejst og går nu med to engelsk registrerede hopper. Han har det herligt og det er jo det vigtigste. Det var synd at lade ham gå her i sæsonen, hvor han både kunne høre og lugte hopper i brunst.


22 årige Vivaldi er - som så meget andet - blevet "Retro"  og har hele tre hopper i år. Han er meget tilfreds med sin senior-tilværelse og er fuld af krudt og spilopper.
Bare man venter længe nok, bliver alt jo moderne igen!

--------------------------------------------

15/6 - De tre ventede Jumbaldi-børn er nu i hus.


     Michak´s Pirelli                 Dicaprio                                Perlens Balou
Foto venligst udlånt af Ane Andersen og Stutteri Perlen.

Tredie årgang er således på vej og vi glæder os meget til at se dem udvikle sig.  Det vil jo tage nogle år inden vi for alvor kan danne en mening om hvad Jumbaldi kan levere, men hoppeejerne er heldigvis alle meget glade for deres føl.

Pirelli og Dicaprio ligner hinanden meget, også af sind. Begge er meget fremme i strikken og man er ikke i tvivl om at det er små drenge. Balou er helt ny, men ser allerede meget maskulin ud og så er han brun - hvor heldig kan man være.
Dicaprio kommer vi til at opleve på det Bornholmske dyrskue. Balou bor på Stjernen indtil videre og senere skal han videre til Stutteri Perlen. Vi håber kalenderen snart tillader en lille udflugt så vi kan opleve ham "live".


 

11/6 Lige før midnat kom et meget længe ventet føl til verden på Stutteri Michak.
Skovlundens Red Rose leverede et fint hoppeføl til Michelle, som i flere år har ønsket sig et Maclaren afkom. Det har taget sin tid - dels skulle Michelle have anskaffet den helt rigtige hoppe og dels skulle der være plads hos Maclaren. Nu er alt gået op i en højere enhed og vi ønsker den lille ny velkommen i flokken af årets sorte prinsesser.


Michaks R... u Skovlundens Red Rose

Maclaren Babies - Updated

 

Roskilde Dyrskue 6.-8. juni


Jumbaldi blev tildelt 24 point samt ærespræmie.
Jumbaldi got max score and was awarded prize of honour.

Efter tre støvede og stegende varme dage, rundede Jumbaldi af med at modtage en imponerende ærespræmie fra Landboforeningen Gefion. Vi takker mange gange og glæder os til at dække op med den smukke damaskdug fra Georg Jensen.


Jumbaldi´s ½ søster Julietta fik 22 point og en rimelig fin beskrivelse. Hun er jo kun 2 år og mangler naturligvis lidt bredde.
Julietta got a fairly nice description.
 


Her begynder problemerne!
Jumbaldi went bananas in the stallions interbreed competition and blew his chance!
Vi havde vist fået sat for mange batterier i Jumbo og han brændte chancen for en fin placering af, i konkurrencen om Sjællandspræmiehingsten.
Han fik 9-10-9-10-10-8 i type og det kan vi jo kun være glade for. Bevægelse og fremvisning gik helt i koks - men underholdningsværdien var da helt i top! I denne prestigefyldte konkurrence er der ikke råd til et eneste fejltrin og man når ikke langt på charmen alene. Det er dog stadig en ære og en kæmpe oplevelse at stå som opdrætter af en udtaget hingst. I år var hele 19 racer repræsenteret med deres 23 og 24 points fløjhingste.
 Heldigvis klarede de andre shetlændere sig langt bedre i fælleskonkurrencerne. Især Pernille Bjerre, som nu kan tilføje "årets bedste føl" til trofælisten. Familien Bjørnshøj tog sig af "årets bedste 2-års hoppe".  Skovbakkegårds Rosmari gjorde en fin figur hos de 3-årige hopper og Tina´s Coral fik et velfortjent "comeback" hos følhopperne. Stort tillykke herfra!


Og han fortsatte...... Tju bang chokolademand, det er mig der bestemmer her.
Efter nærmere eftertanke, har han nok taget dyrskuets nye slogan "It´s Showtime" lidt for alvorligt.


Æblet falder ikke langt fra stammen......
Like father - like son...


Far og søn stiller op til familiefoto. Lille frække Michak´s P.... er på sit første dyrskue.

Alt i alt 3 skønne dage og et fantastisk skue for vores race. Tillykke med alle de flotte placeringer og de mange gode point. Stor tak til utrættelige Jørgen Finderup for en meget flot og informativ præsentation af vores race.

 

Perfect timing.


Her til morgen er alt idyl, men de må blive i løsdriften til dyrskuet er overstået.


Bakkehaves Honeydew

Lige efter midnat folede Holly en ægte prinsesse. Efter et par døgn med alle de klassiske tegn, gik folingen lige efter bogen.
Der var dog lige en enkelt ting vi ikke har oplevet før - Holly kan tale zebra-sprog og gjorde det flittigt under efterveerne.
Tankerne gik til den afrikanske savanne, da vi sad på bænken foran løsdriften og nød frøernes kvækken, nattergalen og zebra-sang.

Alt er som det skal være og nu kan vi tage til Roskilde Dyrskue begge to.

 

Stort tillykke til Stutteri Porsgaard, vi ser frem til at følge hoppeføllet e. Maclaren og håber hun med tiden vil blive Sara en solid avlshoppe.


Lille yndige "Donoma"

May

Fyn er fin.


Da jeg for 10 år siden var til 40 års jubilæum hos Inge Rasmussen, brændte Moliere af Nørvang sig fast må min nethinde.

28/5  Vi havde valgt ikke at ifole Jolly i år, men nu da Sambuca og Farmer er ude af betragtning, fik jeg endelig en kærkommen lejlighed til at anvende denne udtryksfulde og korrekte hingst.
Jolly er ret tæt avlet og og et outcross med denne gennemavlede hingst ser vi frem til med spænding. Beslutningen blev taget på de 2 minutter det tager at køre hjem fra nabostutteriet, hvor vi analyserede Farmers sædprøve for to dage siden.

Moliere holder til huse på Stutteri Kylensten, hvortil vores Waulkmill Fay er udlånt. Vi fik hilst på hende og alle de dejlige Kylenstenponyer. Der var en rørende genkendelse mellem Jolly og Fay og de kommer rigtig til at hygge sig i det smukke fynske landskab.

Tak til Birthe, Henning og Lennart for en hyggelig middag med hunde-, pony- og hønsesnak.


"Søhesten" Moliere af Nørvang

 

27/5 Mette har hentet lille Mabel K. og vi håber, at Vivaldi har klaret ærterne. Det er rigtig fint, at den gamle dreng har fået en mindre renæssance og vi håber han lever op til forventningerne hos de unge avlere på Stutteri Kivi og Stutteri Gyldenlunden. Vi har hans afkom "Jumbaldi" og "Jamilah" at takke for opmærksomheden.

Vi ser frem til at se Mabel K. i Roskilde, hvor hun må undvære Jamilah´s selskab. De to er blevet slyngveninder.

 


Skønne Waulkmill Farmer kommer desværre ikke i avlen.

Mandag den 26/5 2008 blev en meget trist dag for os. Hele vores planlægning for fremtiden er gået i vasken og vi står nu uden hingst til vores kommende avlsmateriale.
Farmer var håndplukket til vores unge hopper, som med tiden gerne skulle videreføre vores J og S linie i samme gode kvalitet.
Foruden hans dejlige udseende, er han det kæreste lille væsen man kan forestille sig. Jeg var helt målløs første gang jeg så ham på Waulkmill og blev året efter himmelhenrykt over udsigten til at få ham til Danmark et par år senere.

Farmer havde allerede nedsat sædkvalitet i 2007. Vi fik ham undersøgt flere gange med varierende resultat. Det eneste spor at gå efter var, at han lå meget lavt i signalstoffet igf. Om det er hovedsagen til problemet ved man forskningsmæssigt ikke nok om på nuværende tidspunkt. Signalstoffet er en af mange faktorer  vedr. sædproduktionen. Behandling med et hormonstof er forsøgt i flere studier, men resultaterne har været nedslående. Vi har sammen med vores dyrlæge pløjet et utal af artikler igennem og haft kontakt med forskere i ind og udland. Det pågældende stof er ikke tilgængeligt pt. og vi har derfor ikke forsøgt ad denne vej. Vi valgte i samråd med vores dyrlæge at se tiden an, da problemet kan være forbigående.

I går aftes tappede vi ham så for første gang i 2008 og det var ikke just opmuntrende at kigge med i mikroskopet. Han er at betragte som steril og vi må se i øjnene, at han ikke bliver far til vors fremtidige føl.
Vi kan kun gisne om hvorfor hans produktion af sædceller er gået i stå. Desværre ved man ikke ret meget om årsagerne. En mulighed kan være, at han nedbryder sine egne sædceller. Hvorfor han evt. reagerer autoimmunt vides ikke og der er heller ingen behandling.
Sprøjtegifte og udefra kommende hormonstoffer kan også medføre sterilitet, men i Skotland har han ligesom her, ikke været udsat for kemisk påvirkning af nogen art. Han er jo også far til flere føl.
Vores dyrlæge har for en ordens skyld sendt en prøve til en morfologisk undersøgelse, hvor man vil kunne se om de enkelte sædceller vi trods alt fandt er normale.

Vi må selv finde en plan B så vi kan komme videre og vi håber, at de mange hoppeejere der har vist stor interesse for Farmer, finder en anden hingst til deres hopper. Desværre må vi aflyse de bookinger han har i 2009.

 


25/5 Kylenstens Ryhle og Maclaren har leveret et dejligt hoppeføl - Kylenstens Ruslana.
En afstamning der virkelig forpligter.

 

Maclaren Babies - Updated

Baby-siden som vi oprettede i 2002 er opdateret med dejlige Kylensten Ponyer.

Vi venter stadig på årets første Mac-føl. Imens kan vi glæde os over, at hans virke som avlshingst i Danmark har været har været lige så succesrig som hans karriere i Skotland.

Årets 5 føl får meget at leve op til og det bliver spændende at se dem om 2-3 år, hvor det så småt begynder at blive alvor.


22. maj - Goliat fylder i dag 27.

    
Æseldyret har været på besøg igen og han er allerede meget bedre.


Med var også lille yndige Michak´s P...., som her hilser på sin "kusine" Bakkehaves Julietta.
Han ligner far-Jumbo på en prik og er yderst fremme i skoene.


Andre tager det mere roligt - det er anstrengende at få 2 nye forsko sat på i den varme!

 


Waulkmill Maclaren age 21 - still the most stunning stallion we have ever seen.


On the other side of the fence, three of his very promising young daughters are enjoying life.

 

April

26/4 Youngster-show at Dorthealyst

4 Maclaren babies did very well. All judged by Mr. Martin Bloch & Mr. Henning Lund Jensen.

A long but wonderful day for us, Waulkmill Maclaren and our J-line.


Bakkehaves Julietta - 2 years old - at her first show.
She was second in her class with 9-8-7-9-8.  8 ponies entered the class.


Bakkehaves Juniana - 1 year old - won her class with 9-9-7-8-8
11 ponies entered the class. She was later third of eight in the semi-final for the yearlings interbreed.

Ellinges Aslan won his class and Grubbes MacMolloy was 2/2. Both were awarded red rosettes and got very good descriptions as potential stallions.

In the Stallions Parade Skovlundens Waterloo owned by Stutteri Grubbe was a worthy Res. Champ. among the different pony-breeds.
Flora af Veddinge, a lovely 2-year old filly - owned and bred by the Bjørnshøj family - was BIS interbreed.

Congratulations with all the very good results for the shetlandponies.

 

17/4 En dag der ikke blev helt som planlagt.

Donkey-day

I forberedelsen til årets første plagskue for os, indgår et besøg af vores smed Kasper. Det er en hel uvurderlig del i ponyernes opvækst, at de bliver korrekt beskåret fra føl. Det sikrer, at de ikke får helt unødvendige benstillingsfejl og senere eventuel nedsat anvendelighed.

Julietta og Juniana fik topkarakter af Kasper, som har fulgt dem fra første beskæring. De står helt fint for deres alder, en smule fransk - men det retter sig naturligt, når de opnår den fulde bredde og skulderen kommer på plads. Hvis vi rettede dem op nu, ville de stå stærkt indfodet som udvoksede. Det er desværre en fejl der for ofte ses hos ponyer og heste.

Michelle kømmer over til mig for at få dyrene beskåret og skoet af Kasper. Denne gang havde æseldyret "Herkules" taget den lille tur sammen med et par af Michelle´s shetlandsponyer.


Her bliver æseldyret beskåret, hvilket han fandt yderst behageligt.
Det gik dog hurtigt op for Kasper, at der var noget helt galt med Herkules. Han havde desværre sandpakninger på 3 af sine ben, så vi måtte igang med en større operation. Alt det angrebne væv skulle skæres væk og bygges op med kunsthorn.


Her er den første hov, hvor det tydeligt ses at der er kilet jord op i den hvide linie.


Det blev endnu værre. Æseldyrets ene forhov var temmelig medtaget.


Nu er den næsten skåret ren og er klar til forbinding. Den skal tilses igen mandag og derefter bygges op henover sommeren.
Da alle hove var skåret rene og Kasper skulle igang med det kunstige horn, lød der en prusten fra en af boksene. En af Michelle´s drægtige hopper havde som lyn fra en klar himmel fået voldsomme koliksmerter. Dyrlægen blev tilkaldt pr. omgående, og kunne konstatere, at føllet var igang med en ordentlig galop ud over stepperne.

Hvad der skulle have været en hyggelig formiddag med kager og kaffe på kanden, udviklede sig pludselig til et mindre drama, med ponyer og remedier over alt. Her lignede mest af alt en skadestue.

 Heldigvis var folingen ikke gået igang og efter lidt smertestillende faldt hoppen til ro. Der er godt to måneder til forventet foling, så der var nerver på.
Vi kunne igen rette opmærksomheden på æseldyret og gå til hånde med behandlingen.

Selvfølgelig kunne Rose ikke transporteres hjem efter sådan en omgang, så hun blev her natten over. Det skabte et mindre pladsproblem, så Vivaldi måtte til Meløse og overnatte sammmen med det kære æsel.
Heldigvis har alle det godt her dagen efter og Vivaldi er på vej hjem.

---------------------------------------


Bakkehaves Juniana
Nearly one year old and still thirsty.

Skanderborg youngster-show April 5th.
4 Maclaren babies as winners.

Maclaren Babies

Vihrsgårdens Muri-Macprincess  first in her class with 41 points and no. 3 in the final.
She is  bred by Vihrs Stud and owned by Christina Vihrs.


21-year old daddy is very proud.

Ellinges Argo 40 point owned by Line Laugesen, bred by Ellinge Stud.

Ellinges Aslan 42 point & Res. BIS
 Ellinges Abby 41 point
Both owned and bred by Ellinge Stud.

All  first in each their show-ring, all by Waulkmill Maclaren and o. Skovlundens Afroditte
In the final  16 ponies entered the ring. Aslan was Reserve BIS, Abby no. 6 and Argo came in as no. 13.

Well done!

_____________________________________

First visiting mare for the season has arrived.

Skønne Mabel K. møder endelig Jamilah uden for showringen.

Igen går Mabel foran......


Men må se sig slået på målstregen af Impala.Anthon, Troels & Jumbaldi jogging! Every afternoon we go for a long walk with Jumbo and one of the youngsters.

March


Spring seems far away for the time being, but the Starling has arriwed in full shine and has another opinion.
Hopefully we can begin training the ponies for this years assignments in a short while.

Happy Easter


Spring-time and everything is covered in snow!


Goliat & Maclaren
Grooming-session for the old-boys.

 

 


March 5th.
Happy Birthday - Juno-Baby is turning one year old today.


Proudly wearing his birthday-present.

January/February


With three more heads added to the stock last year, we had to extend the indoor area.

Nothing much is happening this time of year. It has been unbearable wet and windy, which has proved the stable extension much needed. It´s comforting to know, that all the ponies can seek shelter if they prefer so.


Two senior stable-mates, Waulkmill Maclaren & Goliat.


Our farrier was here mid January and all ponies and horses had healthy hooves, even though  it has been impossible to drain their entire area.
It is - however - of great importance, that the hooves are trimmed regulary by a pro to avoid any problems.


Farmer´s favourite occupation - food!